» Home
» Noutati
» Arhiva
» Statut
» Membri
» Formular Inregistrare
» Galerie Foto
» Istoric
» Istoric in Imagini
» Revista
» Cum tratam
» Contact

 

Boala varicoasa sau varicele membrelor inferioare )

Varicele membrelor inferioare se caracterizeaza prin prezenta dilatatiilor varicoase, sinuoase, ale venelor subcutanate, asa numitele ectazii venoase (fig 1 si 2).

Figura 1                Figura 2

          Figura 1                                                                Figura 2

ECTAZII VENOASE

Acestea pot fi primitive sau secundare. Varicele secundare apar dupa trombozele profunde. In etiologia varicelor primitive este implicata hiperpresiunea venoasa ortostatica. Aceasta, prin actiunea gravitatiei si a altor factori favorizanti produce alterari ale mecanismului valvular (valvulei ostiale -a crosei safenei magna si a celelorlalte valve). Ca urmare a incompetentei valvulare coloana de sange stagneaza in sistemul venos superficial, venele subcutanate se dilata, devin tortuoase, sinuoase, vizibile sub piele.

VARICE IN SINDROAME CONGENITALE (FIG.3 si 4)

 

Figura 3     Figura 4

                  Figura 3                                                                          Figura 4

 

 Clinic, boala varicoasa are un debut lent, insidios cu :

Aceste simptome apar la inceput doar dupa ortostatism sau pozitie in sezut prelungit si dispar in repaus. Se pot insoti si de edem maleolar (umflarea gleznelor). Alteori varicele apar brusc, fara semne premonitorii sesizabile. Odata aparute, ectaziile venoase se prezinta sub forma unor cordoane, cu traiect neregulat, proemina sub piele, localizate predilect pe fata interna a gambei sau sub genunchi.

Evolutia fara tratament este spre complicatii :

INSUFICIENTA VENOASA CRONICA

Pot aparea si alte complicatii cum ar fi rupturi ale pachetelor varicoase la un traumatism minor si tromboze varicoase.

Afectiunea netratata progreseaza, staza venoasa determinand leziuni trofice tegumentare si ale tesutului celular subcutanat, la inceput perimaleolar, apoi in toata ½ distala a gambei.

Evolutia acestor leziuni trofice este ireversibila, boala varicoasa fiind o afectiune cronica, invalidanta.

Morfopatologic apar leziuni caracteristice :

 

Figura 5  Figura 5Figura 6 Figura 6


si chiar cea mai avansata complicatie a IVC, care este o plaga atona, fara tendinta la vindecare spontana, ulcerul de gamba. Fig.7, 8 si 9

Figura 7 si 8

 

  Figura 7   Figura 8

Figura 9

Figura 9

 

Tromboflebita venoasa superficiala (flebita si periflebita) este o complicatie locala a venelor varicoase.

Figura 10  Figura 10

Mecanismul fiziopatologic care sta la baza acestei complicatii este staza-tromboza-infectia venei superficiale.

Morfopatologic, la inceput apar alterari ale endovenei, care se extind in intregul perete venos (endoflebita si flebita) ; rapid leziunea progreseaza la tesuturile invecinate (periflebita).Cand mecanismele de aparare locala sunt depasite apare infectia, tromboflebita supurata.

Tablou clinic :

Semne locale :cordon venos dilatat, indurat, acoperit si inconjurat de tegumente infiltrate, calde, rosii.

Semne generale : febra, tahicardia, chiar impotenta functionala.

Prin extinderea trombozei prin venele comunicante, spre profunzime apare

Tromboflebita profunda,

Figura 11  Figura 11

in care :

iar evolutia bolii fara tratament este grava,

cu complicatii acute:


TRATAMENTUL AFECTIUNILOR VENOASE ALE MEMBRELOR INFERIOARE

Tratamentul cuprinde ansamblul de masuri terapeutice medicale si chirurgicale profilactice, curative si de intretinere care se aplica pe intreaga durata a vietii pacientilor cu IVC intrucat aceasta este o afectiune cronica, evolutiva.

La debut, tratamentul este simplu dar devine dificil si cu rezultate nesatisfacatoare pe masura ce afectiunea evolueaza si se produc leziuni ireversibile atat ale sistemului venos cat si tegumentare si subtegumentare.

Scopul tratamentului este suprimarea refluxului patologic si a venelor varicoase alterate morfologic si care reprezinta o « spina iritativa » locala.

Obiective :

  1. Combaterea stazei venoase si edemului
  2. Combaterea hiperpresiunii din sistemul superficial degenerat varicos,
  3. Ameliorarea tulburarilor trofice locale

In functie de stadiul afectiunii, stabilit conform clasificarii clinice CEAP, protocoalele de tratament aplicabile prevad : 

Aprecierea eficacitatii se realizeaza prin:

Contentia externa este aplicabila si utila si in cazul complicatiilor ulcerative, plagi atone la nivelul gambelor ULCERE DE GAMBA

Ciorapii elastici, personalizati prin masuratori corecte,
recomandati in functie de stadiul bolii , (ciorapi cu compresie gradată) asigura:

 Fig.12 CONTENTIA ELASTICA CU BANDAJ ELASTIC

 

Figura 12


Tratamentul chirurgical se adreseaza IVC sau complicatiilor acesteia, sistemului venos superficial, profund sau al comunicantelor.

TRATAMENTUL CHIRURGICAL MODERN PRESUPUNE APARATURA SOFISTICATA CU CARE SE REALIZEAZA INTERVENTII DE AMPLOARE ENDOVASCULARE CU MINI-INCIZII SI CICATRICI MINUSCULE INSESIZABILE IN CATEVA LUNI.

Pentru sistemul venos superficial si comunicant se utilizeaza tehnici chirurgicale ca :

Interventiile de electie in IVC sunt considerate ligaturile de perforante asociate cu extirparea sistemului superficial degenerat varicos. Pentru sistemul venos profund, ca tehnici chirurgicale se utilizeaza frecvent:

In sindromul postrombotic cu fenomene de insuficienta venoasa cronica, atitudinea este complexa, tratamentul chirurgical adresandu- se atat sistemului venos superficial cat si profund, precum si sistemului de vene comunicante.

Interventiile chirurgicale adresate sistemului venos profund sunt mai dificile si chiar daca rezultatele imediate sunt bune acestea raman doar interventii  paleative.

Rezultatele obtinute in tratamentul complex al bolii varicoase sunt bune. Ele depind de precocitatea dianosticului, a tratamentului chirurgical precum si de natura varicelor ( primare sau secundare ).

Recidiva varicoasa se produce in prezenta persistentei factorilor favorizanti sau in lipsa masurilor profilactice ale recidivei varicoase:

Se recomanda practicarea unor sporturi ca

care influenteaza favorabil intoarcerea venoasa prin cresterea actiunii pompei musculare.

In concluzie, diagnosticata precoce, cu indicatie de tratament si tehnica chirurgicala corecta (extirparea sistemului venos superficial modificat patologic) cu tratament adjuvant (scleroterapie), indepartarea factorilor favorizanti (ortostatismul prelungit, contentie elastica), dispensarizare corecta, boala varicoasa nu recidiveaza.

In practica medicala insistam pe necesitatea recunoasterii precoce a afectiunii atat de catre medic cat si de catre pacient, in vederea aplicarii tratamentului precoce, adecvat stadiului clinic, inaintea aparitiei complicatiilor invalidante, dificil de tratat si de vindecat fara sechele.